Karob i wyroby z karobem

Karob jest to mączka chleba świętojańskiego, która powstaje ze zmielenia nasion strączków, rosnących na drzewie karobu. Proszek z karobu z powodzeniem zastępuje gorzkie kakao w przepisach kulinarnym. Można go dodawać do wypieków, budyniów, wyrobu bloków czekoladowych czy do napoju kakao. Należy pamiętać, aby dodać karobu połowę mniej niż kakao. ...

Karob jest to mączka chleba świętojańskiego, która powstaje ze zmielenia nasion strączków, rosnących na drzewie karobu. Proszek z karobu z powodzeniem zastępuje gorzkie kakao w przepisach kulinarnym. Można go dodawać do wypieków, budyniów, wyrobu bloków czekoladowych czy do napoju kakao. Należy pamiętać, aby dodać karobu połowę mniej niż kakao. Karob korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny oraz trawienny. Obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje metabolizm. Z racji właściwości antyalergicznych używany jest w leczeniu astmy i innych alergii. Jest także źródłem witaminy E – zwanej witaminą młodości i kwasu galusowego – silnego antyoksydantu. Karob nie zawiera fenyloetyloaminy, jest zatem bezpieczny dla osób zmagających się z uciążliwymi migrenami. Nie zawiera także fromaminy, która powoduje migreny oraz alergie. Jest natomiast bogatym źródłem białka – zawiera go ok. 80% oraz szereg witamin: A, B2, B3 oraz D. Zawiera także sporo wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu i żelaza, poza tym wiele mikroelementów. Karob nie zawiera również kofeiny i teobrominy, które są uzależniające i mogą być przyczyną alergii. Kofeina, oddziałuje na mózg, i narządy zmysłów wywołując nerwowość i nadpobudliwość – szczególnie u dzieci, które jedzą spore ilości czekolady czy kakao. Z diety kobiety karmiącej może być przenoszona do organizmu niemowlęcia wraz z mlekiem, także kobietom w ciąży zaleca się ograniczenie spożycia produktów bogatych w kofeinę. I najważniejsze – karob ma 60%mniej kalorii niż zwykłe kakao :)

Więcej

Karob i wyroby z karobem  Jest 9 produktów.

Pokazuje 1 - 9 z 9 elementów
Pokazuje 1 - 9 z 9 elementów