Karob i wyroby z karobem

Karob to drzewo występujące w regionie Morza Śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej. Drzewo karobowe (z rodziny bobowatych) nazywane jest także szarańczynem strąkowym lub ceratonią. Zmielone nasiona strączków (mączka chleba świętojańskiego) wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, papierniczym czy też tytoniowym. Odniesienia do drze...

Karob to drzewo występujące w regionie Morza Śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej. Drzewo karobowe (z rodziny bobowatych) nazywane jest także szarańczynem strąkowym lub ceratonią. Zmielone nasiona strączków (mączka chleba świętojańskiego) wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, papierniczym czy też tytoniowym. Odniesienia do drzewa karobowego i jego owoców (strąki) znajdują się już w świętych księgach judaizmu (Talmud) i chrześcijaństwa (Ewangelie). Zmielone owoce karobu wykorzystywane są jako składnik niektórych wyrobów cukierniczych – mączka świętojańska używana jest wtedy jako substytut kakao. Karob charakteryzują także liczne właściwości zdrowotne. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz trawienny organizmu poprzez redukcję cholesterolu we krwi i regulację metabolizmu. Pomaga także w leczeniu astmy i innych alergii (właściwości antyalergiczne owoców karobu). Zawiera witaminę E i kwas galusowy (silny antydoksykant). Ponadto jest źródłem takich witamin i minerałów jak: witaminy A, B2, B3 oraz D; wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo, a także wiele mikroelementów. Około 80 procent składu owoców karobu zawiera białko. Strączki karobu nie mają w swoim składzie fenyloetyloaminy i fromaminy, związków chemicznych, które wpływają na migreny i alergie (fromamina). Nie zawierają także kofeiny i teobrominy, związków uzależniających i nierzadko przyczyniających się do alergii. Dla wielu osób najważniejszym może się okazać to, że strączki karobu zawierają o 60 procent mniej kalorii niż zwykłe kakao.

Więcej

Karob i wyroby z karobem  Jest 3 produktów.

Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów
Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów