Ksylitol i zamienniki cukru

Sacharoza, czyli popularny cukier stołowy znajduje się w diecie większości Polaków. Niestety, cechuje się on wysoką kalorycznością. Jego spożywanie może prowadzić do nadwagi, a także chorób dietozależnych takich jak otyłość, czy cukrzyca. Warto więc znaleźć jego zamiennik, który pozwoli nam cieszyć się ze smaku spożywanych potraw i napoi, ale je...

Sacharoza, czyli popularny cukier stołowy znajduje się w diecie większości Polaków. Niestety, cechuje się on wysoką kalorycznością. Jego spożywanie może prowadzić do nadwagi, a także chorób dietozależnych takich jak otyłość, czy cukrzyca. Warto więc znaleźć jego zamiennik, który pozwoli nam cieszyć się ze smaku spożywanych potraw i napoi, ale jednocześnie pozytywnie wpłynie na zdrowie. Wśród nich jest dużo mniej kaloryczny, ale jednocześnie równie słodki jak sacharoza cukier brzozowy, czyli ksylitol. Ma czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny, co jest niezwykle istotne dla osób odchudzających się i diabetyków. Wykazuje on właściwości bakteriobójcze, wzmacnia układ odpornościowy, a także opóźnia procesy starzenia i wpływa na przyswajalność wapnia. To niezwykle istotne w okresie wzrostu u dzieci, czy zapobieganiu chorób, takich jak osteoporoza u dorosłych. Ponadto, w przeciwieństwie do cukru białego, ksylitol nie przyczynia się do rozwoju grzybów i drożdżaków w organizmie. Biorąc pod uwagę zalety ksylitolu, zdecydowanie warto włączyć go do diety.

Więcej

Ksylitol i zamienniki cukru  W tej kategorii nie ma produktów.

Podkategorie

  • Ksylitol

    Ksylitol to naturalna substancja słodząca. Najczęściej jest pozyskiwany z brzozy. Jest to zdrowy zamiennik cukry. W przeciwieństwie do zwykłego cukru ksylitol działa bakteriobójczo, dlatego wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Likwiduje zapalenie dziąseł i ma działanie przeciwpróchnicze. Daje w organizmie odczyn zasadowy, a nie kwasowy jak tradycyjny cukier. Wskazany jest jako źródło energii dla osób po wysiłku fizycznym. Ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia, po cukier brzozowy powinny sięgać kobiety zagrożone i dotknięte osteoporozą. Wieloletnie obserwacje potwierdzają, że ksylitol wpływa na poprawę ogólnej kondycji metabolicznej organizmu. Ksylitol to także środek na szkodliwe bakterie jelitowe (głównie Helicobacter pylori). Pomaga przy problemach z wypróżnianiem i w leczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżakowcami z rodzaju Candida. Jest skuteczny przy „zajadach” w kącikach ust. Odświeża oddech. Stwierdzono, że ksylitol ma nawet właściwości opóźniające proces starzenia. Doskonale nadaje się do słodzenia napojów jak również pieczenia i gotowania, nie tracąc przy tym swoich właściwości. w Smaku i wyglądzie bardzo przypomina tradycyjny cukier. Jak ktoś nie wie to nie poczuje różnicy :-) Uwaga w dużych ilościach może powodować działanie przeczyszczające.

  • Słodkości z ksylitolem
  • Cukier i zamienniki cukru