Jadłospis małego dziecka - jak rozszerzyć dietę niemowlaka?

Jadłospis małego dzieckaJak rozszerzyć dietę niemowlaka? Według najnowszych badań, do szóstego miesiąca życia najlepszym pokarmem dla niemowlaka jest mleko mamy. Niemowlęta karmione piersią otrzymują w nim wszystkie niezbędne składniki potrzebne do zdrowego i zrównoważonego rozwoju. Składniki, które zawiera mleko z piersi są dużo lepiej przyswajalne przez organizm dziecka niż wszelkiego rodzaju mieszanki z mleka modyfikowanego, dlatego jeżeli mama nie ma problemów z laktacją, bez obaw może karmić swoje dziecko do szóstego miesiąca życia wyłącznie piersią.

W szóstym miesiącu życia niemowlętom może przestać wystarczać mleko naturalne, dlatego eksperci zalecają, aby właśnie w tym miesiącu zacząć stopniowo wprowadzać do jadłospisu dziecka nowe pokarmy zawierające przede wszystkim żelazo, którego ilość w organizmie dziecka stopniowo się wyczerpuje. Kolejne produkty w diecie niemowlęcia sześciomiesięcznego należy wprowadzać stopniowo, oswajając je z nowymi smakami i zaczynając od papek warzywnych. Dziecku można więc podać przecier z cukinii, marchewki czy ziemniaków, przyzwyczajając je do naturalnego smaku warzyw. Dzięki podawaniu wcześniej warzyw, a nie owoców, zwiększamy szanse na przeciwdziałanie otyłości i cukrzycy w dalszych latach życia dziecka. Dzieci wolą bowiem raczej słodkie smaki i podając im najpierw owoce, możemy nadmiernie przyzwyczaić je do sięgania zbyt często po słodycze. Podając przeciery warzywne, pamiętajmy także, aby nie doprawiać ich solą. Jej nadmiar w organizmie prowadzi bowiem z kolei do nadciśnienia, co może grozić w przyszłości chorobami serca.

Kolejne polecane produkty do wprowadzania do diety dziecka to kleikii i kaszki bezglutenowe oraz glutenowe, obserwując, jaki wpływ mają one na organizm dziecka. Niepożądane objawy, jak biegunka, wysypka czy bóle brzucha najlepiej skonsultować z pediatrą i zastanowić się nad wyeliminowaniem produktów, które wywołują takie reakcje. Kolejnymi produktami, które można wprowadzać do diety niemowlęcia w kolejnych miesiącach, są papki warzywne z mięsem. Dzieciom podajemy wyłącznie chude mięso, typu cielęcina, drób czy królik, najlepiej ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli. Im wyższa będzie jakość podawanych dziecku produktów, tym większe będą szanse na uniknięcie alergii pokarmowych lub innych niepożądanych objawów u dziecka. Podobne zasady warto stosować w przypadku innych produktów polecanych dla dzieci, jak ryby (dorsz, halibut lob sola) czy owoce (poza cytrusami, które można podawać po zakończeniu 1 roku życia dziecka). Pamiętajmy też, że mleko naturalne do zakończenia 1 roku życia dziecka stanowi nadal podstawę diety niemowląt, dlatego warto zadbać o jak najdłuższe karmienie dziecka piersią korzystając np. z pomocy położnych laktacyjnych.