Słodycze w diecie dla dzieci nie są zabronione, jednak coraz więcej rodziców zastanawia się nad tym, jak racjonalnie zbilansować ilość cukru w produktach podawanych ich pociechom. Trudno bowiem całkowicie zabronić dzieciom przyjmowania cukru, warto jednak, aby był to cukier pochodzący z naturalnie słodkich produktów, jak owoce, które zalecane są do podawania już niemowlętom.
Nadmiar cukru jest bowiem przyczyną wielu groźnych chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca, otyłość czy choroby układu krążenia, a także próchnicę czy niedobory innych ważnych składników w organizmie. Nadmiar spożywania produktów zawierających dużo cukru rafinowanego powoduje także u niektórych dzieci nadpobudliwość. Jeżeli chcemy więc zapewnić dzieciom słodkie smaki, dbajmy o to, aby dostępne były w przygotowywanych samodzielnie deserach. Będziemy wtedy wiedzieli, co zawierają. Najlepiej sprawdzą się potrawy przygotowane na bazie owoców, naturalnych soków lub naturalne owoce, ciasta z owocami, musy, kisiel lub galaretki z naturalnych soków owocowych.
Słodycze można też zastąpić podawanym dzieciom orzechami, migdałami bądź innymi zdrowymi przegryzkami, które dzieci mogą jeść od wieku trzech lat. Jeżeli już decydujemy się na podanie dzieciom kupowanych w sklepie przekąsek pomiędzy posiłkami, wybierajmy produkty, których dokładnie przeczytaliśmy na opakowaniu. Zamiast cukru rafinowanego warto postawić na słodycze z ksylitolem takie jak drażetki pudrowe w różnych smakach. Ksylitol - cukier brzozowy jest bowiem alternatywą dla cukru rafinowanego, który działa przeciwpróchniczo i jest polecany dla osób cierpiących na cukrzycę. Ma bowiem zdecydowanie niższy indeks glikemiczny i jest całkowicie bezpieczny dla cukrzyków, niezależnie od spożywanej ilości ksylitolu dziennie.
Dobrą alternatywą dla popularnego junk food, jakim są chipsy lub chrupki wysokoprzetworzone i pełne niezdrowych kalorii są chrupki jaglane o smaku mango, nie zawierające cukru ani glutenu. Dzięki tak dobranemu składowi mogą je bezpiecznie spożywać nawet niemowlęta, do ich produkcji użyto bowiem bezglutenowego, ekologicznego zboża. Lekkie i niezapychające niepotrzebnie żołądka dzieci - chrupki w okamgnieniu rozpuszczają się w ustach dzieci i będą stanowić doskonałą przekąskę pomiędzy większymi posiłkami.
Rodzice dbający o dietę swoich dzieci mogą też wybrać produkty takie, jak chrupki wyprodukowane z mąki kukurydzianej oraz marchewki, a więc także nie zawierające glutenu, na który uczulona jest coraz większa część społeczeństwa. To kolejna przekąska, którą bez obaw można podać dzieciom.