BŁONNIK (łuski babki płesznik) BIO 115 G - Apotheke Zobacz większe

CHLORELLA W PASTYLKACH (GLONY) BIO 60 G (150 SZT.) - MEDICURA

Nowy produkt

Produkt na zamówienie. Dostawa może być na każdy piątek, warunek: zamówienie max do godz 10 w czwartek.

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 points które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,40 zł.


20,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Składekologiczne algi chlorella* ( 100 % ) (* certyfikowany składnik ekologiczny)

Chlorella to alga, która ma wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie - właściwości zdrowotne. Najbardziej znana jako środek na odchudzanie. Mało kto wie, że chlorella może zapobiec kacowi, nawet przy wypiciu dużej ilości alkoholu, uchronić kobiety w ciąży przed anemią, złagodzić bóle mięśni i kości w przebiegu fibromialgii i zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Sprawdź, jakie jeszcze prozdrowotne działanie ma chlorella.


Chlorella to zielona alga rosnąca w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie, która składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu. To właśnie temu ostatniemu składnikowi zawdzięcza swój głęboki, zielony kolor, nazwę i właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, lecz także ze wszystkich roślin (3-5 proc. czystego chlorofilu). Poza tym chlorella dostarcza aminokwasów, cukrów, kwasów nukleinowych i witamin (przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy A, C oraz kwasu foliowego) i wiele innych substancji. Dzięki temu chlorella to jedna z najlepszych substancji spożywczych ułatwiających regenerację i oczyszczenie organizmu.

Chlorella ma jeszcze silniejsze działanie niż spirulina i jest jednym z najbardziej kompleksowych źródeł pożywienia na ziemi. Nic więc dziwnego, że należy do grupy superfoods (superżywności), czyli produktów, które posiadają niezwykłe wartości odżywcze.

Chlorella posiada także ciekawą właściwość, zwaną czynnikiem wzrostu chlorelli (chlorella growth factor - CGF). Dzięki czynnikowi wzrostu chlorella co 20 godzin mnoży się czterokrotnie. Po spożyciu przez człowieka chlorella błyskawicznie przyspiesza tempo regeneracji tkanek - tempo naprawy uszkodzonych tkanek, dzięki czemu przywraca im utracone funkcje. Dzięki temu chlorella przyśpiesza m.in. gojenie się ran.

Chlorella kompleksowo oczyszcza organizm

W medycynie alternatywnej chlorellę uważa się za pierwszorzędną substancję detoksykującą. Współczesna fitoterapia poleca chlorellę, by oczyścić organizm, a przede wszystkim wątrobę - narząd odpowiedzialny przede wszystkim za detoksykację, z alkoholu, metali ciężkich, pestycydów i innych szkodliwych substancji.

W 1973 roku japońscy naukowcy poinformowali, iż zażywanie 8 g chlorelli dziennie trzykrotnie zwiększa wydalanie kadmu z kałem i siedmiokrotnie z moczem. Inni naukowcy wykazali, że chlorella pomaga w neutralizowaniu uranu, ołowiu, rtęci i arszeniku.


Chlorella pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust

Skutkiem zanieczyszczenia organizmu jest m.in. nieprzyjemny zapach z ust i specyficzna woń potu. Chlorella, oczyszczając organizm ze szkodliwych substancji, pomoże pozbyć się także tego problemu.

Chlorella na kaca

Podobno przyjęcie chlorelli przed spożyciem nawet dużej ilości alkoholu może zapobiec kacowi. Tak twierdzi dietetyk Nikki Ostrower z NAO Nutrition (USA). Jednak podkreśla, że chlorella zadziała wtedy, gdy zostanie przyjęta co najmniej dwie godziny przed zakrapianą imprezą.

Wówczas kac będzie znacznie mniej dokuczliwy lub nie pojawi się wcale. Chlorella uzupełnia niedobór wszystkich składników odżywczych, które są wypłukiwane z organizmu podczas picia alkoholu - przekonuje Nikki Ostrower. Jednocześnie ostrzega, że przyjęcie chlorelli nie przed, a po ciężkiej nocy nie da tego samego efektu. Nie uchroni także wątroby przed uszkodzeniami wywołanymi alkoholem.

Chlorella może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów

Chlorella vulgaris, odmiana często używana w suplementach, a także inne gatunki tej algi mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów. Dowodzi tego wiele badań. Jedno z nich przeprowadzili naukowcy z Republiki Czeskiej i Słowacji. Ich zdaniem alga Chlorella pyrenoidosa może zapobiegać rozwojowi raka piersi¹. Badania były przeprowadzone in vivo i in vitro. Z kolei naukowcy z Korea Institute of Science and Technology przekonują, że Chlorella ellipsoidea i Chlorella vulgaris mogą zapobiec rozwojowi raka jelita grubego.²


Chlorella wzmacnia odporność

Chlorella wzmacnia układ odpornościowy. Z badań in vitro i na zwierzętach wynika, że chlorella stymuluje produkcję białych komórek krwi (leukocytów) i komórek NK (z ang. natural killer – naturalni zabójcy), które pełnią ważą funkcję w obronie organizmu (m.in. wspierają go walce z bakteriami i wirusami).

Chlorella może zapobiec anemii w ciąży

Chlorella zawiera sporo kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza, w związku z tym może zapobiec anemii w ciąży, a także problemom z nadciśnieniem indukowanym ciążą, przekonują specjaliści z Saiseikai Nara Hospital w Japonii.³

Poza tym chlorella zawiera glikoproteiny o działaniu przeciwzapalnym, antybiotycznym, obniżającym ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

W badaniu naukowców wzięło udział 70 kobiet w ciąży. 38 z nich przydzielono do grupy kontrolnej, a 32 do grupy, która otrzymywała chlorellę (codziennie po 6 g, aż do rozwiązania ciąży). Odsetek ciężarnych z niedokrwistością z grupy, która otrzymywała chlorellę, był istotnie niższy w porównaniu z grupą kontrolną (w drugim i trzecim trymestrze). Dodatkowo w grupie kobiet, która otrzymywała chlorellę, częstość występowania białkomoczu i obrzęków, a więc objawów nadciśnienia tętniczego indukowanego ciążą (PIH), była znacząco niższa w trzecim trymestrze ciąży niż u kobiet w grupie kontrolnej. Wyniki te sugerują, że przyjmowanie suplementów z chlorellą w ciąży znacznie zmniejsza ryzyko związane z ciążową anemią, białkomoczem i obrzękami. Dodatkowo chlorella może być użyteczna jako źródło naturalnego kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza dla przyszłych mam.

Chlorella łagodzi objawy fibromialgii

Do takiego wniosku doszli naukowcy z Virginia Commonwealth University (USA). W ich badaniu wzięło udział 20 osób zmagających się z fibromialgią - chorobą charakteryzującą się uporczywymi bólami mięśniowo-stawowymi oraz bolesnością w określonych miejscach. Badani codziennie przez 2 miesiące spożywali 10 g suplementu chlorelli w tabletkach i 100 ml w postaci płynu. Każde złagodzenia objawów sprawdzano i oceniano na wizytach w klinice. Po dwóch miesiącach odnotowano średnio 22-procentowe zmniejszenie natężenia bólu.

Chlorella na trawienie i zaparcia

Chlorella jest prebiotykiem, ponieważ przyspiesza tempo rozwoju przyjaznej bakterii Lactobacillus w jelitach, dzięki czemu wspomaga trawienie. Ułatwia także wchłanianie składników odżywczych. Potrafi uwolnić od chronicznych zaparć, zneutralizować gazy jelitowe i walczyć z zatruciami pokarmowymi.



Czy chlorella wspomaga odchudzanie?

Chlorella wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie w bardzo wielu aspektach – m.in. poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, może hamować wzrost komórek nowotworowych (Czerpak i in., 2009). Bada się jej działanie także w aspektach walki z otyłością i chorobami metabolicznymi związanymi z nadmierną masą ciała. Producenci suplementów z chlorellą reklamują swój produkt jako sposób na walkę z nadwagą. Czy słusznie? Chlorella przyspiesza wydalanie związków toksycznych z organizmu. Już sam ten proces może być korzystny przy odchudzaniu, ponieważ efektywne wydalanie niepożądanych składników pozwala na szybsze osiąganie równowagi organizmu, poprawę jego funkcjonowania i lepszą utratę wagi. Chlorella dostarcza błonnika, który od dawna znany jest jako składnik ułatwiający kontrolę masy ciała. W badaniach naukowych znajdziemy potwierdzenie korzystnego działania chlorelli w walce z otyłością i poprawy parametrów surowicy krwi powiązanych z masą ciała, jak poziom cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.

W badaniach prowadzonych w Korei (Chon i in., 2009) stwierdzono, że metanolowy ekstrakt z chlorelli ogranicza gromadzenie się lipidów w komórkach tłuszczowych, a co za tym idzie, spowalnia przyrost tkanki tłuszczowej. Postulowano, że to zjawisko może być wynikiem hamowania adipogenezy, czyli skomplikowanego procesu prowadzącego do powstawania komórek tłuszczowych (adipocytów) z preadipocytów. Zauważono, że ekstrakt z chlorelli znacznie hamuje wzrost komórek preadipocytów. Stwierdzono również, że nagromadzenie trójglicerydów było dużo mniejsze w komórkach traktowanych chlorellą, w porównaniu z tymi, które nie były poddane jej działaniu. Wywnioskowano, że chlorella może utrudniać powstawanie komórek tłuszczowych i zmniejszać akumulację trójglicerydów w adipocytach.

Naukowcy z State University of Campinas w Brazylii (Vecina i in., 2014) wykazali, że chlorella zapobiega insulinooporności wywołanej dietą wysokotłuszczową u myszy. Myszy podzielono na dwie grupy. Jedną karmiono typową karmą dla gryzoni, a drugą – karmą o wysokiej zawartości tłuszczu. Następnie przez 12 tygodni podawano im preparat z Chlorella vulgaris. Po leczeniu stwierdzono zwiększoną wrażliwość tkanek na insulinę oraz spadek poziomu cholesterolu, trójglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych we krwi badanych myszy. Sugeruje to, że chlorella jest dobrym środkiem zapobiegawczym przeciwko powikłaniom związanym z otyłością. W badaniach przeprowadzonych w Japonii (Noguchi i in., 2013) wykazano, że podawanie preparatów z chlorellą nie wpływa bezpośrednio na skalę otyłości u badanych myszy, zaobserwowano jednak spadek poziomu trzewnej tkanki tłuszczowej, czyli tej najgroźniejszej dla zdrowia. Stwierdzono też spadek poziomu trójglicerydów w surowicy krwi myszy, którym podawano algi oraz wzrost wrażliwości ich komórek na insulinę. W doświadczeniu wykazano, że przyjmowanie chlorelli hamuje akumulację tłuszczu trzewnego i trójglicerydów we krwi oraz reguluje zaburzenia metabolizmu glukozy i lipidów związane z dietą wysokotłuszczową.

Podsumowując - nie można potraktować suplementów z chlorellą jako cudownego leku na odchudzanie. Samo przyjmowanie suplementu nie rozprawi się za nas z nadwagą i otyłością, jednak na pewno będzie pomocne w zwalczaniu problemów metabolicznych powiązanych z nadmierną masą ciała. W połączeniu z odpowiednim odżywianiem i aktywnością fizyczną chlorella może przyspieszyć pozbywanie się tkanki tłuszczowej.


Chlorella to jedynie suplement diety

Mimo obiecujących badań chlorelli nie można uważać za lek na różne choroby. To jedynie suplement diety, ale jego spożywanie z pewnością pozytywnie wpłynie na stan zdrowia.

Chlorella może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej

Chlorella odznacza się niespotykanie dużą zawartością białka - na 100 g przypada aż 58 g tego cennego składnika odżywczego. Jego udział jest większy od zawartości białka w mięsie. Dla porównania - wołowina zawiera ok. 25-30 g białka, a kurczak ok. 24 g. Białko zawarte w chlorelli jest pełnowartościowe, ponieważ zawiera aminokwasy egzogenne w proporcjach niezbędnych dla organizmu ludzkiego. W związku z tym chlorella zalecana jest w diecie wegetariańskiej, a także osób, które z różnych powodów powinny ograniczyć ilość mięsa w diecie (np. w chorobach nerek).

Chlorella - zastosowanie w kuchni

Chlorella jest dostępna w formie sproszkowanej, w tabletkach lub w płynnych wyciągach. Chlorellę w proszku zaleca się dodawać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów czy domowych ciasteczek. Optymalna dawka to od 3 g (mała łyżeczka) do 5 g (duża łyżka) dziennie. Taka dawka dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. 

Opinie

Napisz opinię

CHLORELLA W PASTYLKACH (GLONY) BIO 60 G (150 SZT.) - MEDICURA

CHLORELLA W PASTYLKACH (GLONY) BIO 60 G (150 SZT.) - MEDICURA

Produkt na zamówienie. Dostawa może być na każdy piątek, warunek: zamówienie max do godz 10 w czwartek.