CHLORELLA W PASTYLKACH (GLONY) BIO 60 G (150 SZT.) - MEDICURA Zobacz większe

MACA (KORZEŃ) W PASTYLKACH BIO 60 G (90 SZT.) - MEDICURA

Nowy produkt

2 Przedmioty

Ostatnie egzemplarze!

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 points które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,40 zł.


20,20 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Skład: ekologiczna maca*, substancja przeciwzbrylająca: celuloza (*certyfikowany składnik ekologiczny)


WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna -  1277 kJ / 305 kcal kcal
Tłuszcz -  2,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 62,60 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 7,30 g
Sól - 0 g


Korzeń maca to warzywo korzeniowe, którego właściwości i działanie od wieków doceniają Indianie peruwiańscy. Według nich korzeń maki wykazuje właściwości przeciwosteoporozowe, pomagając w utrzymaniu zdrowych kości, a także łagodzi dokuczliwe objawy menopauzy i miesiączki. Jednak najbardziej słynie z tego, że poprawia sprawność seksualną mężczyzn i kobiet, a także zwiększa płodność. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma korzeń maca.


Korzeń maca (Lepidium meyenii lub Lepidum peruvianum) to warzywo korzeniowe, którego właściwości i działanie są wykorzystywane przez mieszkańców Peru od tysięcy lat. Tradycyjna medycyna peruwiańska zaleca stosowanie korzenia maki przede wszystkim na wzmocnienie. Jest także sprawdzonym sposobem na złagodzenie dokuczliwych objawów towarzyszących miesiączce i menopauzie. Jednak największą sławę korzeń maki zyskał jako środek na potencję i na płodność. Tym samym zajmuje - po wilkakorze (czepocie puszystej) – czołowe miejsce wśród leczniczych roślin Peru.


Korzeń maca na potencję

Korzeń maca zwiększa popęd płciowy u mężczyzn (nie wpływając jednak na poziom hormonów płciowych we krwi) i ułatwia erekcję. Poza tym poprawia produkcję spermy oraz ruchliwość plemników. Tym samym wywiera pozytywny wpływ na płodność. Obecnie w wielu krajach, także Polsce, wysuszony korzeń maki jest składnikiem niektórych suplementów diety na potencję.

Inne nazwy korzenia maca to peruwiański żeń-szeń, skarb Inków lub naturalna viagra

Jak wynika ze wstępnych badań, korzeń maca wpływa na utrzymanie właściwej sprawności seksualnej m.in. dzięki temu, że jest bogatym źródłem białka. Dostarcza on organizmowi prawie wszystkie niezbędne aminokwasy, w tym argininę. A mężczyźni aktywni seksualnie wymagają odpowiednio zwiększonej podaży białka, a szczególnie argininy, która stanowi główny składnik (80 proc.) białka płynu nasiennego. Poza tym arginina odpowiada m.in. za dopływ krwi do męskich i żeńskich organów płciowych i może podnosić ruchliwość i liczbę plemników, przyczyniając się do zwalczania problemów bezpłodności.

Należy jednak zaznaczyć, że dotychczasowe badania nie wskazują jednoznacznie, że maca jest afrodyzjakiem. Poprawa funkcji seksualnych być może jest związana z polepszeniem ogólnego stanu zdrowia, wynikającym z przyjmowania tego surowca.


Korzeń maca - wartości odżywcze

Korzeń maki dostarcza organizmowi prawie wszystkie niezbędne aminokwasy (w sumie zawiera ich 18). Co ciekawe, profil tych aminokwasów jest bardzo podobny do fasoli, soi i soczewicy.

Korzeń maka zawiera około 70 proc. węglowodanów ogółem, w tym 20 proc. błonnika pokarmowego.

Sproszkowany korzeń maka składa się z tłuszczu w około 4 proc.. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi aż 70,7 proc., a nasyconych 23,9 proc. Zawartość tych pierwszych i ich stosunek względem nasyconych jest bardzo korzystne dla zdrowia.

Ponadto korzeń maca zawiera zestaw witamin, takich jak A, B1, B2, B6, C i E, oraz składników mineralnych - wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas i sód.


Korzeń maca może pomóc złagodzić objawy miesiączki i menopauzy

Korzeń maca jest uznawany przez mieszkańców Peru za sprawdzony sposób na złagodzenie dokuczliwych objawów, które pojawiają się w trakcie miesiączki oraz menopauzy. Od lat stosują go w leczeniu zaburzeń hormonalnych, nieregularnych menstruacji, aby zapobiec dokuczliwym objawom klimakterium, głównie uderzeniom gorąca, suchości pochwy i utracie energii. Badania potwierdzają, że korzeń maca, który nie zawiera fitohormonów, rzeczywiście może być skutecznie stosowany w łagodzeniu dolegliwości związanych z okresem miesiączkowania, jak również w terapii związanej z menopauzą.


Korzeń maca może zapobiec osteoporozie

Korzeń maca może zapobiec także innej dolegliwości, która pojawia się u kobiet w okresie menopauzy – osteoporozie.  Sugerują to badania przeprowadzone na samicach szczurów po owariektomii (usunięciu jajników).


Korzeń maca znalazł się w wykazie Organizacja ds. Żywności i Rolnictwa FAO jako środek rozwiązujący problemy odżywcze.

Korzeń maca jest uważany za "superżywność" (superfood), czyli żywność, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki.

Podobno mąka pozyskiwana z korzenia maki znalazła zastosowanie w NASA. Ma się ona znajdować na liście żywności dla kosmonautów.


Korzeń maca na masę mięśniową?

W Peru korzeń maca jest znany także jako środek wspomagający budowę i wytrzymałość masy mięśniowej. Naukowcy potwierdzają, że obecność steroli (ich działanie jest częściowo podobne do działania sterydów anabolicznych) uzasadnia stosowanie surowca i preparatów na jego bazie w celu zwiększania masy mięśniowej, np. u sportowców czy kulturystów.


Korzeń maca na wzmocnienie

Korzeń maca od wieków jest stosowany przez Indian peruwiańskich jako środek energizujący, rewitalizujący i wzmacniający odporność. Legenda głosi, że wojownicy Inków spożywali korzeń maca przed walką. Miał dodać im sił w starciu z przeciwnikiem. Obecnie korzeń maca jest polecany w stanach wycieńczenia, osłabienia, niedożywienia i obniżonej odporności. Można go stosować w zespole przewlekłego zmęczenia, stresie i depresji. Ponadto zalecany jest osobom wymagającym intensywnego wysiłku umysłowego, gdyż poprawia pamięć i funkcje umysłowe. Sprawdza się także u  ludzi w podeszłym wieku oraz w rekonwalescencji. Obecnie w Limie oraz USA wysuszony korzeń maca jest sprzedawany jako suplement dietetyczny podnoszący żywotność organizmu.


Korzeń maca – zastosowanie w kuchni

Mieszkańcy Peru zaparzają ususzony korzeń mlekiem lub wodą dla osiągnięcia aromatycznej papki. Poza tym z wysuszonego korzenia wytwarzają mąkę, którą potem stosują do przygotowywania codziennych potraw i wypieków.

Z korzenia maca można również przyrządzić popularny, słodki, aromatyczny, sfermentowany napój o nazwie „maca chicha”, który jest często mieszany z mocnym alkoholem dla przyrządzenia „coctel de maca”.

Opinie

Napisz opinię

MACA (KORZEŃ) W PASTYLKACH BIO 60 G (90 SZT.) - MEDICURA

MACA (KORZEŃ) W PASTYLKACH BIO 60 G (90 SZT.) - MEDICURA